Kathedraal

Interieur
De kathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Rotterdam. In de kathedraal staat de zetel (Latijn: cathedra) van de bisschop. De binnenkant van de kerk is indrukwekkend. Het interieur, geheel uit gele verbiendsteen opgetrokken, is verrijkt met schilderwerken van Jan Dunselman en Jan Meily, welke o.a. de fraaie schildering in de apsis maakte, voorstellende het Laatste Avondmaal. kathedraal en orgelSchitterend zijn de gebrandschilderde ramen van Charles Eyck, die aan weerszijden van de dwarsbeuk te zien zijn. De ramen, de Bergrede en het Gelijkenissenraam zijn kleurig en vol van symboliek. Op het priesterkoor, met een mooie marmeren vloer ingelegd met mozaïeken voorstellende de Zeven Hoofdzonden, is tijdens de periode van Mgr. Bär de Cathedra (de zetel van de bisschop) geplaatst. Deze is van doorzichtig perspex opdat de Christus, zittende aan het Laatste Avondmaal, afgebeeld op de achterwand van de apsis, altijd zichtbaar blijft. Deze kerk met ruime afmetingen (67 m lang, 33 m breed en 24 m hoog) herbergt in zijn vele kapellen tevens menige afbeelding van heiligen zoals o.a. de beelden van Don Bosco, St. Antonius en St. Jozef en natuurlijk St. Laurentius.Vanaf 2010 werd de kathedraal gerestaureerd. De restauratie van de kerkruimte zelf is grotendeels voltooid. Ook het naastgelegen klooster en de zalen zijn gerestaureerd.
  • Hits: 5427

Najaarsconcert Cantorij in de kathedraal van het bisdom Rotterdam

Op vrijdagavond 18 oktober a.s. verzorgt de Laurentius en Elisabeth Cantorij van het Bisdom Rotterdam een najaarsconcert in de kathedrale kerk HH. Laurentius en Elisabeth, Mathenesserlaan 305, Rotterdam.

Op het afwisselende programma staan werken van onder meer Fauré, Van Amelsvoort, Mozart, Vivaldi en Rutter. Het concert begint om 20.00 uur en duurt met pauze tot ca. 21.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Entree is gratis. Na afloop is er een deurcollecte.

De Laurentius en Elisabeth Cantorij onder leiding van Marc Schaap is in 1989 speciaal opgericht voor het vervullen van de kathedrale taken vanuit de hoofdkerk van het bisdom Rotterdam en voor het uitdragen van de liturgische muziek in diverse stijlen. 

Zie ook de website: cantorijrotterdam.nl

 

 

  • Hits: 660
H.H. LAURENTIUS EN ELISABETH CANTORIJ
  Mathenesserlaan 305
3021 HK Rotterdam

Marc Schaap
Tel: 06-361.456.94

(C) Heijboer Webdesign