Succesvol Jubileumconcert Kathedrale Cantorij

Vrijdagavond 31 oktober jl heeft de Laurentius en Elisabeth Cantorij in de kathedraal in Rotterdam jaar jubileumconcert gegeven. Vanwege haar 25 jarig bestaan organiseert zij dit jaar diverse activiteiten, waaronder dit concert. In een goed gevulde kathedraal en in aanwezigheid van de bisschoppen Van den Hende en diens voorganger Van Luijn, vertegenwoordigers van het bisdombestuur en van de Laurentius en Elisabethparochie, opende de voorzitter van de cantorij Hans Kleene, de avond met een speech. Zo memoreerde hij het feit dat de cantorij in het bisdom Rotterdam staat als een huis en feitelijk niet meer weg te denken is. Daarnaast deed hij melding van het feit dat de cantorij in juli 2015 een nieuwe CD zal uitbrengen met werk dat tijdens het concert zou klinken en dat nu al de mogelijkheid bestaat om daarvoor in te tekenen.DSC02785

Het muziekprogramma werd vervolgens gestart met het zingen van het Exultate Dei van Willem Andriessen (1887-1964). Een pittig muziekstuk waarin de klankkleuren van het gehele koor goed tot hun recht kwamen. Daarna werd The last Seven Words of Christ van Theodore Dubois gezongen. Een oratorium van een ontroerende schoonheid waarin het lijden en sterven van Christus op een bijzondere wijze werd verklankt met solistische medewerking van Ann Tio, Monica Kouwenhoven, Lia Wentinck, Adrian Fernandes en Jacques Melcherts. Rond de klok van 21.00u begon de pauze en vond in de parochiezaal, onder het genot van een kopje koffie/thee, een gezellig samenzijn plaats.

Het tweede deel van het concert bestond uit het zingen van het Stabat Mater van Joseph Rheinberger, met feitelijk dezelfde sfeer als het laatste werk dat vóór de pauze werd gezongen, het werk Hör mein Bitten van Felix Mendelsohn Bartholdy(1809-1847) en tot slot het majesteitelijke Gloria uit de Messe Sollennelle van de Franse componist Louis Vierne.

Met recht mag gesproken worden van een succesvol concert dat door de actieve inzet van dirigent Marc Schaap en organist Aart de Kort en uiteraard van de koorleden zelf, is neergezet. Na een daverend slotapplaus van het zeer geïnteresseerde publiek werd de avond afgesloten met een drankje en een hapje in de parochiezaal.

  • Hits: 2964
H.H. LAURENTIUS EN ELISABETH CANTORIJ
  Mathenesserlaan 305
3021 HK Rotterdam

Marc Schaap
Tel: 06-361.456.94

(C) Heijboer Webdesign